MUSIKK
I denne søde juletid
Valen-koret
Dirigent: Bård Bonsaksen
Solist: Cecilie Schilling, sopran
Cello: Elin Hoffart Moum
Akkompagnatører: Ingegerd Kemkers og Bård Bonsaksen

bilde til artikkel1

Bård Bonsaksen ledet Valen-koret gjennom gårsdagens julekonsert i Sandefjord kirke. Foto: Kurt A. Høyessen

 

Sandefjord kirke

Det fylkesbaserte Valen-korets julekonsert i går kveld ble på mange måter en musikalsk opplevelse som sterkt bidro til å skape en konsert som trolig ble noe av det vakreste som er fremført i en lang rekke av årets julekonserter.
Innledningen var riktignok dyster og lavmælt i "Svyati" (Den hellige) av den engelske samtidskomponisten John Tavener. Verket er inspirert av østlig ortodoks musikk, og med celloen plassert i midtgangen ble det en meditativ dialog mellom koret og instrumentet som symbolsk representerer Jesusikonet (presten). Uhyre effektivt og musikalsk gripende.
Konserten var delt opp i ulike avdelinger med varierte korformasjoner, solistiske innslag med så vel a cappella-sang som korsang med ulike former for akkompagnement.
Det aller meste var gledesfylte toner som ble fremført i ofte overraskende harmoniseringer som for eksempel "Jeg synger julekvad" som ble en herlig rytmisk fest som vakte åpen applaus.
Cecilie Schillings lett vibratofylte sopran er ikke noen stor røst, men hun synger med sterk grad av uttrykksfullhet. En sang som "O helga natt" krever vel røstressurser utover det vanlige, men hennes tolkning var troverdig og med flott kontroll i høyderegisteret.
Julesanger fra mange land bidro til variasjon, og korets sikre grep på dynamiske effekter fortalte om et blandet kor som hører til toppsjiktet også utover fylkesgrensene.
Langvarig applaus fremkalte ekstranummeret "May the Lord bless you" etter fortjente blomsteroverrekkelser til dirigent og sentrale aktører.
Willy Henriksen

Log inn:

 

facebook