Sitat fra en konsertanmeldelse i Østlandsposten 26/11:

 

Roedt rom 1 fra OP opt6Spenstig og utfordrende barokkmusikk, sofistikert og skolert sang og et flott repertoar. Valen-korets 40-års jubileumskonsert i Sandefjord kirke i går ble en stor og vakker opplevelse med overraskende innslag.

Da Sverre Valen startet Valenkoret for 40 år siden var det hans mål å skape et ensemble hvor vokal perfeksjonisme skulle skape storslagne framførelser. På korets jubileumskonsert i Sandefjord kirke viste Valenkoret at de har klart å videreeføre sin stifters intensjoner.
Nettopp det stoslagende og viljen til fullendte framføringer er det som kjennetegner Valenkorets konserter. I går igjen, og i Sandefjord kirke ble et stort klassisk program mesterlig formidlet i en ramme som utvilsomt hever korets rolle som kunstformidler. Dagens dirigent, Bård Bonsaksen, har klart å legge vekt på intenst arbeid på musikalske detaljer, intonasjon, renhet og balanse. I går fikk vi høre et kor med energi og selvsikkerhet, homogent uttrykk og ikke minst med evne til å formidle gode tolkninger.

Konserten denne gang var bygget opp om barokkens mesterstykker og mest var det Antonio Vivaldo det dreide seg om. Dermed var det jublende og ikke minst monumental og fengende musikk som ble presentert, og sammen med et sammensatt orkester ble det helhetlige og genuine framførelser vi fikk høre. På programmet blant annet "Dixit Domine RV 594", "Conserto in C major RV 537" og satser fra "Gloria in D, RV 589".

Ikke alt i konserten var imidlertid genuint og i ren stil med Valenkorets sofistikerte og rene framførelser. Det engelske orkesteret "Red Priest", som også har deltatt under Vestfoldfestspillene, tilførte konserten både humor og spenstig ramme gjennom uortodokse tolkninger av barokkens musikk. Briljerende instrumentalteknikk og fyrige framførelser preget av teatralske rammer tilførte konserten, bredde og nyskapende innhold, selv om nok noen rynket på nesen over de tolkningsmessige frekkhetene man fikk høre. Vi synes imidlertid "utskeielser" som dette godt kan fungere, under forutsetning at det gjøres intelligent og med respekt for formen. Slik var det i går kveld.

Selv om vi dessverre måtte velge bort siste del av konserten i Sandefjord krike i går på grunn av deadline, må vi utvilsomt betegne seansen som en av de absolutt mest storslagne og vakre klassiske konsertene i Vestfold på lang tid. Perfekt ramme, nydelig og overbevisende korsang og sprudlende instrumentalprestasjoner.

Konserten framføres i Skien i kveld og i Tønsberg i morgen. Vi anbefaler på det sterkeste et besøk."

Roedt rom 2 fra OP opt

Foto: Bjørn-Tore Sandbrekkene, Østlandsposten

Log inn:

 

facebook