korprisen 2012 sverre valen foto adventsangerne

Foto: Adventsangerne

Søndag 6/1-13 ble Valen-korets stifter og mangeårige dirigent, Sverre Valen, tildelt Korprisen 2012. Korprisen deles årlig ut av Norges Korforbund til enkeltpersoner eller grupper som har bidratt til å gi norsk korsang større utbredelse og høyere kvalitet, heter det i retningslinjene.

Korforbundets representanter dukket nærmest uannonsert opp på øvelsen til Adventsangerne søndag. Koret er Adventistsamfunnets representasjonskor og det eneste koret den nå 87 år gamle dirigenten fremdeles leder.

Prisen ble overrakt av Rune Bergmann, daglig leder for Norges Korforbund.

Valen var svært takknemlig for utmerkelsen, skriver Korforbundet på sine nettsider. – Dette er helt fantastisk, sa den entusiastiske dirigenten og siterte diktet «Syng» av Bjørnstjerne Bjørnson.

Syng når du alene går!
Syng når fler skal sammen bindes!
Uten sang er ingen vår,
og i sang den siden minnes.

Syng deg sammen med ditt folk,
gjennom det med hele Norden!
Bli så siden selve en tolk
for den tro som din er vorden!

Og igjen: SYNG når du alene går. Syng!

Begrunnelsen
Styret i Norges Korforbund gir denne begrunnelsen for tildelingen av Korprisen 2012 til Sverre Valen:

«Korprisen 2012 gis til en person som i lys av sitt brennende engasjement for vokalmusikk har satt Norge på kartet over hele verden. Han har stått for en kvalitet som har løftet hele kor-Norge, og for sin innsats med blant andre Valen-koret, Sandefjord Jentekor og Valens Solistensemble har han vunnet utallige priser i inn- og utland. Han fikk blant annet sammen med Valen-koret, Spellemannprisen 1974 i klassen Årets seriøse plate for Fjell-Noreg.

Valen er også æresmedlem av Fonoko - Foreningen norske kordirigenter og i Norges Korforbund Vestfold (2011).

Han har for sitt korarbeid blitt slått til ridder av første klasse av St. Olavs orden. Han har flere ganger blitt karakterisert som en askeladd i norsk musikkliv, og er en av svært få som har fått hilse på paven gjennom sitt arbeide. Valen karakteriseres av et bredt engasjement og som en ildsjel med sansen for detaljene. Som han selv har uttalt i sine gode råd: «Husk! Det er gjennom de mange små stemmeforbedringer vi når fram til et godt resultat!»

Mange cd-innspillinger og TV-produksjoner har vært gjennomført opp gjennom tidene, og at vinneren av Korprisen 2012, som er født i 1925 fortsatt er aktiv i norsk musikkliv, er svært imponerende. Merittlisten, diskografien og antall kor årets prisvinner har jobbet med er så lang at det ville ikke kunne få plass i begrunnelsen, men det er svært få korsangere og publikummere i Norge som ikke har fått gleden av å oppleve denne fantastiske personen og fenomenet i Norsk musikkliv.

Norges Korforbund takker for denne enestående innsatsen og gratulerer!»

Styret og sangere i Valen-koret er stolte over sin stifter og tidligere dirigent og slutter seg helthjertet til gratulantene! Glad

Log inn:

 

facebook